19 Mayıs 2011 Perşembe

Finten

FİNTEN

 Abdülhak Hâmit Tarhan'ın oyunlarından biridir. Oyun, İngiltere'de geçer. Hâmit Tarhan, "Finten"i yazarken hayatına giren kadınlardan esinlenerek yazmıştır. Finten bir tip değil karakterdir. Çünkü onun insan ilişkilerini, neyi ne amaçla yaptığını, hayatını biliriz.  Finten, hırslı bir kadındır. Pek çok açıdan Shakespeare'in Lady Macbeth'ine benzer. Nasıl Lady Macbeth, Lord Macbeth'i kullanıyorsa, "Finten"de Davalaciro'yu kullanır. Finten de Lady Macbeth gibi hayaletler görüp, uykusunda geziyordur. Yine iki kadın arasındaki en önemli benzerlik, hırsları ve yükselme tutkularının uç noktalarda olmasıdır.
Oyun geleneksel Türk Tiyatrosu'ndan oldukça farklıdır. Örneğin "Şair Evlenmesi", "Zavallı Çocuk", "Vatan" gibi oyunlarda kişiler belli birer simgeyi canlandırmaktaydı. Fakat "Finten"de böyle bir durum yoktur.
Finten Türk Tiyatrosu'ndaki bildiğimiz kadınlardan çok farklıdır. Sosyeteye girmek ister, yasak aşklar yaşar, oldukça kurnazdır. Davalaciro'dan olma gayrimeşru çocuğu vardır. Oysa Türk Tiyatrosu'nun kadınları: Zekiye (Vatan), Şefika (Zavallı Çocuk) aşkı için ölümü bile göze alan kadınlardır.
"Finten"de teknik kusurlar da vardır. Mekân değişiklikleri anlamlı ve inandırıcı gelmez. Meselâ Finten'i Mısır'da bilirken onun nasıl olup da gemiye bindiğini anlayamayız. Abdülhak Hâmit Tarhan, oyundaki kişilere tarafsız bakar. Oyunun sonunda Finten'in çocuğu boğulur, Finten bunalıma girer ve Davalaciro'yu vurur. Fakat biz Finten'e acımayız

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder